Ankerteknik og gode råd

Ankre og ankerteknik samt om det elastiske NYLONtov polyamid -til brug for alle sejlere h2

Jeg vil prøve at skrive overskueligt om ankre og ankerteknik – til glæde for de mange sejlere, som synes det er lidt svært at bedømme “hvad der sker nede i mørket”.
Og det ER jo ret svært at bedømme hvad der sker.

Forord – måske ikke forsiden – Jeg har i flere år lavet en hel del ankertest og har samtidigt læst så meget som jeg har kunnet “få fingre i” af bøger og på websteder.
Der er mange “tommelfingerregler”, som måske havde deres berettigelse da et anker var et “sømandsanker” som slet ikke er så effektivt til at grave sig ned, som mange moderne ankre.
Det kan være svært at vurdere de mange tekster og websider og videoer om ankerteknik, fordi de har eget forskellige forklaringer og begrundelser.
Der er faktisk særdeles mange meget fornuftige websteder – især på engelsk om netop ankerteknik, er værdifuld viden om “nylontov” blevet “lost in translation”.
Langt de fleste engelsksprogede bøger, videoer og websteder fremhæver nylontov som den bedste type tovværk – og det er stort set væk i alle danske tekster om ankerteknik! Jeg GÆTTER på, at ordet “nylontov” er blevet til “hvilket som helst plastiktov – også det blå fra trælasten” – så derfor er det røget ud af danske tekster om ankertov og fortøjning, fordi man bruger naturligvis ikke det blå “plastiktov”.
Det er beklageligt, fordi nylontov = kunstfiberen polyamid er den mest elastiske kunstfiber som man bruger, og det kan udnyttes til ankertov samt til fortøjninger.
Og SAMTIDIG har det stor styrke samt stor slidfasthed – så der ER velegnet.

Ankerteknikken -basis: H3
Selv det bedste og dyreste anker skal have “god behandling” – ellers kan det ikke “passe sit arbejde” – at holde båden sikkert under alle forhold. De moderne ankre er næsten allesammen meget “effektive” (10-20 kg holdeevne pr. kg egenvægt – og nogen ankre ligger meget højere) – så jeg vil GÅ UD FRA at læseren har et effektivt anker allerede, og starte med ankerteknikken: Scope og affjedringen i kæde eller kæde/tov er det vigtigste for at ankeret kan holde bedst muligt.

Ankergrejet – kæde/tov: H3
Når man HAR sit anker, skal resten af grejet også hjælpe til at ankeret holder sikkert og så godt sommuligt – her er valget af kæde/tov netop særdeles vigtigt.

Ankeret: H3
Jeg vil gennemgå de forskellige ankertyper og især prøve at skabe lidt indblik i de mange forskellige ankertest – bl. a. Steve Goodwin´s grundige videoer, og jeg vil også skrive om mine egne mere bskedne ankertest.

Mine egne ankertest H3

Fortøjninger H3
Tips og anbefalinger om fortøjninger.

Test af tovværk H3
Mine egne test af tovværk samt mere nørdede detaljer om de forskellige typer tovs egenskaber.

Tips og tricks om båd H3
Lidt af mine egne erfaringer om at holde en “hul i vandet” flydende, uden at blive ruineret.

Salg af NYLON-tov H3
Jeg sælger det elastiske tov – 3-slået nylontov = polyamid, til ankertov og fortøjning, fordi det ikke er så let at finde i bådeudstyrsbutikker.
Jeg laver det klar på bestilling og splejser det du har brug for.