Ankerrulle Hækanker

Ankerrulle og hækanker: Ankarolina er meget brugt i Sverige til hækanker

Ankerruller:

Ankerruller er meget praktiske.

Man skal bare vide at tapen (båndet i rullen kaldes tape) er meget LIDT elastisk, fordi langt de fleste er lavet af polyester.
Polyester fiber er meget lidt elastisk, og i “tape” går de langsgående fiber omtrent ligeud så derfor er der meget lidt elastik i dem.

Det kan være en fordel hvis man skal holde en meget præcis aftstand til klipper eller en grim betonmur.
Men til ALMINDELIG ankring skal ankertovet ellers være meget elastisk, fordi det fjerner “hug og ryk” der ellers giver stor spidsbelastning på ankeret.
Beskyt imod UV-lys og vær opmærksom på t den yderste 1,½ meter måske ER blevet mør med årene – så korter du den bare lidt af.

Hækanker:

Man kan bruge mange forskelige ankre til hækanker – enten ligesom de fleste har i stævnen – plov/klo/ske ankre som delta, BRUCE eller Rocna – og mange andre moderne ankre.

Du kan også vælge et Danforth anker (vippeplade-anker) som har stor fordel i sand og somer det helt suvberænt bedste anker i blødt mudder – så det kan jo supplere stævnankeret meget godt.
Medmindre de almindelige plovankre og lignende er meget store og tunge, så holder de nemlig ikke ret godt i blødt mudder.

Størrelsen af hækanker skal svare til “hovedankeret” – eller måske være noget mindre, sådan at det er kan håndteres med håndkraft.

Ekstraanker:

Her er anbefaling fra “Creative Anchoring” af Fatty Gooslander: Han kalder det “Keep away anchor” måske fordi det holder problemerne væk 🙂
Det er til en stor tung turbåd: 5 kg Danforth + 5m kæde på 6-8MM samt 75 meter 3-slået nylontov som er det mest elastiske og bedst til ankertov.
— Bevares 75 m tov er langt – til sommertur kan man nøjes med mindre.

Men det er en særdeles godt “sæt ankergrej”. Og vejer ikke alverden. (Totalvægt er kun ca 15 kg)

Danforth 5-6 kg kan erstattes af Fortress eller andre aluminium letvægtsankre på måske kun 3,2 kg.

OBS: Se min side om denne type ankre: Danforth anker typen.

Vi bruger meget ofte selv et lille “babyanker”, som fungerer meget fint sammen med vores “daglige anker”. Vi lægger ofte de to ankre ud i “V” imod vinden. Når vi skal ind til stranden. bruger vi begge ankre, for for at placere båden det bedste sted. Se min side: Vi ankrer tæt ved land.

Vippepladeanker / letvægtsanker:

OBS Nogenkalder galvaniserede jernankre for “letvægtsanker” fordi det ligener dem af aliuminium – det er vildledende, og det dækker nogen gange over Danforth kopier som ikke er særligt gode.
Pas på med andre jernankre som kaldes Danforth / letvægtsanker – der er NOGEN på markedet som har forkert vinkel og så er de værre end ingenting, fordi de kan klippe dine tæer af i et snuptag – SAMTIDIG med at de er uvirksomme som anker. Det skal forstås helt bogstaveligt – de kradser kun hen over bunden og så vil det være bedre at bruge et jernlod der vejer det samme – jernklumpen kan nemlig ikke fungere som “finger-klippe-maskine”.

Se min side om Vippepleadeankre med helt forkerte vinkler.

Pøj pøj med at bruge hækanker – man skal bare komme i gang med at eksperimentere, med det man nu kan skaffe til at starte med.

Sejl ud en solskinsdag og prøv dit hækanker på sandbund – træk med motoren og se hvordan det virker.
Tag snorkel på og svøm en tur. Kig ned.

PS Denne side er lidt kedelig uden billeder – jeg vil prøve at forbedre det lidt når jeg får tid.