Guardian anker er letvægtsanker (altså aluminium), af samme type som stålankeret Danforth, kaldet et ”vippepladeanker”. Jeg afprøver et brugt Guardian 11 (G11) og sammenligner med et tilsvarende Bulldog 8 – 2,8 kg og et Bulldog 5 – 1,5 kg.
Formål:
Jeg vil teste et Guardian 11 – 2,2 kg i sand og i blødt mudder og sammenligne med et andet letvægtsanker Bulldog 8 – 2,8 kg og et Bulldog 6 – 1,5 kg
Konklusion af ankertest i Sand m. ålegræs samt Blødt mudder:
Mine testresultater er ret svingende. Derfor vil jeg lave flere forsøg med G 11 specielt i mudder, til næste år.
Test i sand med lidt ålegræs:
Ankertest Guardian 11 – 2,2 kg gav moderat holdeevne på 30-75 kg.
Det bedste resultater giver en rimelig god ”effektivitet” = 34 kg hold/kg egenvægt.
Test i meget blødt mudder:
Guardian 11 holdt 47 kg i den bedste test af de 2 forsøg jeg lavede.
Min vurdering er, at et anker på kun 2-3 kg er for let til at trænge dybt i bundmaterialet hver eneste gang, derfor bliver resultaterne svingende.
in sammenligning med tilsvarende letvægtsanker Bulldog 8 – 2,8 kg og tidligere test viser, at et letvægtsanker i den størrelse, KAN give en holdeevne på omkring 150 kg i mere rent sand og også i blødt mudder, MEN disse lette ankre, skal bruges med omtanke.
Resultat ankertest # 39 – Sand m. lidt ålegræs:
Sand med ålegræs: Kun to forsøg gav en ordentlig holdeevne på 71-75 kg for Guardian 11 Resten af mine 10 forsøg gav holdeevne på 30 kg – 50 kg.
TIDLIGERE ankertest i sand: Bulldog 8 (2,8 kg) KAN give holdeene på 75 kg i sandbund.
Resultat ankertest # 39 – Blødt mudder:
Jeg lavede kun 2 forsøg i blødt mudder – Guardian 11 holdt kun 15 og 47 kg.
TIDLIGERE ankertest i blødt mudder: Bulldog 8 (2,8 kg) med vinkel 32º har systematisk holdeevne på 160-175 kg Bulldog 6 (1,5 kg) med vinkel 32º har holdevne på 132-135 kg.
Resultat ankertest # 39 – Sand m. lidt ålegræs – skema:
Resultat ankertest # 39 – Blødt mudder – skema:
Jeg vil lave flere forsøg med G-11. To forsøg er for lidt til at lave en realistisk bedømmelse i dette “vanskelige” meget bløde mudder.
Metoden til ankertest:
Fabrikken anbefaler 2 m kæde til Guardian 11, og anbefaler at det bruges med Scope 5:1 —- gerne fladere træk.
Derfor har jeg testet følgende:
Guardian 11 – 2,2 kg (med sjækel) + 2 m kæde på 1,4 kg med sjækel og 10 MM nylontov = dynamisk klatrereb.
Jeg har testet på 3 – 3,5 m dybde.
Jeg har testet med ”almindelig Scope” 5:1 eller 6:1.
Det vil sige at mine anlertest ligner en almindelig ankersituation.
Til kontrol af nogen af de meget svingende resultater, testede jeg også Scope 13:1, for at give helt vandret træk ved ankeret.
Alle test er udført ved, at jeg holder lidt igen på ankertovet, mens jeg slækker ud.
Når hele tovet er slækket ud, lader jeg båden trække i tomgang et stykke tid for at ”sætte” ankeret godt. Det er specielt vigtigt i det meget bløde mudder.
Derefter øger jeg belastningen med 1-2 minutters mellemrum.
Hvis ankeret bevæger kun glider MEGET meget langsomt gennem bundmaterialet, betragter jeg det som ”Stabilt Hold”.
Hvis ankeret glider hurtigt, eller går helt løs, noterer jeg det sidste ”stabile hold”.
Bedømmelse af ankertest # 39:
Test # 39 gav meget svingende resultater.
Ankeret går løs allerede ved kun 30 -50 kg træk halvdelen af gangene. Det skyldes sandsynigvis, at disse små, letvægtsankre på kun 2-3 kg har svært ved at grave sig helt ned, hvis der er lidt rødder af ålegræs. Og det er på trods af, at jeg forsøgte at lægge ankeret i de bare sandpletter der var.
Jeg lavede kun 2 test i mudder, som var dårlige. Det er for lidt til en realistisk bedømmelse, så jeg vil lave flere forsøg med dette G11. Desuden vil jeg fjerne de flossede papir-skilte der er limet på fligene af G11, så de heller ikke forringer evnen til at grave sig ned.
Jeg FORVENTER at G 11 kan holde meget bedre i det bløde mudder.
Brug letvægtsanker til hækanker eller ekstraanker:
Jeg anbefaler, at man bruger et letvægtsanker af Danforth-typen som hækanker / ”ekstraanker”.
Vælg det så stort og tungt som du har plads til.
Fabrikken anbefaler 2 m kæde til Guardian 11 og 3-slået nylontov = polyamid.
Fabrikken anbefaler Scope 5:1 eller gerne endnu mere ”fladt træk”.
Danforth typen KAN give meget godt hold i mudder, derfor er det et meget godt supplement til et ”hoved-anker” af plovtypen som Delta eller ”ske-typen” som Rocna. Disse ankre er meget gode ”all round ankre”, MEN de holder DÅRLIGT i blødt mudder – medmindre de er væsentligt tungere end 10 kg.
Du kan også bruge Letvægtsankeret som hækanker, når der er en god, nogenlunde ren sandbund.
Under alle forhold er det vigtigt at lægge ankeret ud omhyggeligt og kontrollere ved jævnt stigende træk, at det faktisk holder. Disse MEGET lette ankre på kun 2-3 kilogram HAR naturligvis lidt svært ved at dykke ned i ”uren bund”.
ENDNU BEDRE valg til Hækanker eller ”ekstraanker”, vil være et Danforth anker – altså originalt stål Danforth anker – ganske enkelt fordi det ER tungere.
Letvægtsanker (alu) sammenligning med Danforth (stål):
Steve Goodwin (den amerikanske ankertester) anbefaler i sin Test # 141 Danforth af stål frem for et lige så stort letvægtsanker.
Danforth vs Fortress Part 2. Anchor Test Video # 141
De to ankre fungerer stort set lige godt, men hvis man kan leve med at Danforth er lidt tungere, så mener han at det er bedst.
Steve Goodwin laver flere test, hvor han sammenligner ALU-letvægtsanker med Danforth stål: Danforth vs Fortress Part 1. Anchor Test Video #101
Bedømmelse af de svingende resultater:
Steve Goodwin tester letvægtsanker (alu) Fortress FX 16, hvor han omtaler at det kan give svingende holdevne. Det synes jeg er interessant fordi det var også det jeg har oplevet med MINE alu-letvægtsankre.
Steve Goodwin har oplevet at hans FX 16 enten holder middelmådigt – ELLER kan dykke dyb ned og giv helt ekstraordinært stort hold, i forhold til hvad ankeret vejer.
Han har den teori at fligene kan være mere eller mindre glatte, på grund af lidt korrosion som slides glat efterhånden – men den teori kan han IKKE eftervise med sin test. Se selv hans video: Anchor Surface Roughness. Test # 112
Er holdeevnen af Guardian 11 stor nok?
Guardian fabrikken anbefaler G-11 til både 23 – 27 fod, så jeg har regnet på hvor stor vindtrykket er på en båd på 27 fod, på denne web Anchor Rode Calculalor, som er lavet af en erfaren dansk tursejler, der sejler i SV Amanda.
Beregning på denne Anchor Rode calculator viser:
En 27 fod båd vil have et vindpres på 70 kg, i 15 m/s vind, og det kan Guardian 11 altså godt holde, NÅR ankeret har gravet sig godt ned i sand.
MEN hvis der er for meget ålegræs, så kan ankeret måske kun holde 30-50 kg. Og det svarer til vindens kraft ved 10 m/s på en 27 fods båd, og så dur det kun til ”kaffestop”.
Det betyder, at man naturligvis KUN bør bruge sådan et let anker, HVIS man sikrer sig, at det virkeligt har gravet sig godt ned. Man skal også være indstillet på at prøve at ”sætte ankeret” flere gange, hvis det ”driller” på grund af lidt vanskelig bund.
Hvad er ”letvægtsanker”?
Jeg fremhæver at ”letvægtsanker” er aluminium, fordi mange webshopper (vildledende) sælger Danforth-kopier af galvaniseret jern og kalder dem ”letvægtsanker”.
Måske tror de, at det sælger bedre. Men det er altså vildledende.